Home Etalon primar Publicatii Etalonări Incertitudini Comparații Prezentări Legaturi utile 

                                                                                                                                                                                                                                        Acest web site a fost optimizat pentru Browser-ul Microsoft Internet Explorer 6.0.

Up Next         
 

Contribuții la realizarea etalonului primar al unității de temperatură în domeniul cuprins între punctul triplu al argonului (-189,344 2 ˚C) și punctul de solidificare al argintului (961,78 ˚C)

Sonia Gaiță, 2007                                                                                                                               Cuprins

 

Capitolul 1

 
 

1.3.1 Puncte fixe termometrice

Era nevoie să fie definite „puncte fixe” de referință, adică fenomene fizice care să fie folosite ca repere termometrice întrucât se produc întotdeauna la aceeași temperatură. Fără puncte fixe credibile era imposibil să se creeze o scară de temperatură semnificativă, iar fără puncte fixe care să fie folosite de toți producătorii de termometre, nu erau mari speranțe să se realizeze o scară standardizată.

Cuvintele lui Fludd [1] „... termometrul a devenit o armă puternică în lupta dintre Adevăr și Fals” au fost profetice. În cursul secolului al șaptesprezecelea și în prima parte a secolului al optsprezecelea, a existat o abundență de propuneri de puncte fixe, fără să se ajungă însă la un consens clar asupra celor mai bune. Tabelul 1.1 [4] prezintă o sinteză a punctelor fixe folosite de savanții cei mai respectabili până spre sfârșitul secolului al optsprezecelea. Unele dintre cele mai amuzante propuneri sunt scările de temperatură promovate de Robert Boyle (1627-1691), care folosea coagularea uleiului de anason ca punct fix inferior sau de Joachim Dalencé (1640-1707?), care folosea punctul de topire al untului ca punct fix superior. Dar chiar și acestea reprezentau o îmbunătățire față de propunerile anterioare, precum căldura cea mai intensă din timpul verii, folosită în construcția termometrelor la Accademia del Cimento. Chiar marele Isaac Newton (1642-1727) a făcut, se pare, o alegere lipsită de înțelepciune utilizând, ca punct fix în scara sa de temperatură din 1701, căldura sângelui, adică temperatura corpului uman.

Tabelul 1.1 - Puncte fixe termometrice propuse între 1600 și 1771

Autorul propunerii

Anul

Puncte fixe*

Sanctorius

1600

Flacăra lumânării și zăpada

Accademia del Cimento

1640?

Frigul cel mai sever din timpul iernii și căldura cea mai intensă din timpul verii

Otto von Guericke

1660?

Primul îngheț din timpul nopții

Robert Hooke

1663

Solidificarea apei distilate

Robert Boyle

1665?

Coagularea uleiului de anason sau solidificarea apei distilate

Christiaan Huygens

1665

Fierberea apei sau solidificarea apei

Honoré Fabri

1669

Zăpada și căldura cea mai intensă din timpul verii

Francesco Eschinardi

1680

Topirea gheții și fierberea apei

Joachim Dalencé

1688

Solidificarea apei și topirea untului

Edmond Halley

1693

Pivnițe adânci și fierberea alcoolului

Carlo Renaldini

1694

Topirea gheții și fierberea apei

Isaac Newton

1701

Topirea zăpezii și căldura sângelui

Guillaume Amontons

1702

Fierberea apei

Ole Rømer

1702

Amestec gheață/sare și fierberea apei

Philippe de la Hire

1708

Solidificarea apei și pivnițele Observatorului din Paris

Daniel Gabriel Fahrenheit

1720

Amestec gheață/apă/sare și amestec gheață/apă și temperatura corpului sănătos

John Fowler

1727

Solidificarea apei și cea mai caldă apă suportată de mâna care o ține totuși

R. A. F. de Réaumur

1730

Solidificarea apei

Joseph-Nicholas de l’Isle

1733

Fierberea apei

Anders Celsius

1741

Topirea gheții și fierberea apei

J. B. Micheli du Crest

1741

Pivnițele Observatorului din Paris și fierberea apei

Encyclopaedia Britannica

1771

Solidificarea apei și coagularea parafinei

 *„și” indică un sistem de două puncte fixe

 În 1661, Sir Robert Southwell, care a devenit ulterior președintele Societății Regale din Londra, a revenit dintr-un Grand Tour pe continent cu un termometru cu alcool florentin. Robert Hooke, care la acea vreme era curator al Societății Regale, a modificat proiectul italienilor, a introdus în alcool un colorant roșu adecvat și s-a apucat să constituie o scară [3]. Hooke și-a publicat metoda în 1664, în lucrarea sa Micrographia. În această lucrare el a arătat cum se pot face termometre comparabile fără ca dimensiunile să fie riguros aceleași, așa cum se încercase la Accademia din Florența. Hooke a conceput o metodă bazată pe creșteri egale de volum pornind de la punctul de solidificare al apei și a produs o scară în care fiecare grad era echivalent cu o variație de aproximativ 1/500 din volumul de lichid al termometrului (ceea ce echivalează cu aproximativ 2,4 ºC). Scara se întindea de la –7 grade, pentru vremea cea mai rece, până la +13 grade, pentru temperatura cea mai ridicată din timpul verii. Această scară a fost diseminată pe diferite termometre, care au fost etalonate în raport cu originalul conservat de Societatea Regală care, la rândul său, fusese etalonat prin metoda lui Hooke. Acest prim termometru, cunoscut ca etalonul din Gresham College, a fost utilizat de Societatea Regală până în anul 1709. Primele arhive meteorologice au început să fie păstrate plecând de la observațiile făcute cu termometre ce reproduceau această scară. În jurnalul lui Robert Hooke, ținut la Gresham College din martie 1672 până în aprilie 1673 și în cel al lui John Locke, ținut din decembrie 1669 până în ianuarie 1675, găsim temperaturile măsurate în diferite momente ale acestor perioade. Pentru cele unsprezece zile în care amândoi au făcut măsurări de temperatură, diferența între valorile raportate nu depășește 4 ºC iar valorile medii sunt în concordanță cu puțin peste 1,5 ºC. Aceasta se petrecea înainte de nașterea lui Fahrenheit, Réaumur și Celsius și la numai zece ani după ce primul termometru etanș cu alcool fusese adus în Anglia.      

În numai cincisprezece ani, termometria trecuse de la o stare de ignoranță aproape totală la o stare în care începuseră să fie ținute înregistrări meteorologice semnificative. Conceptul de scară se născuse, dar nu se știa mare lucru despre dependența scării de proprietățile fluidului termometric. Pentru asta a trebuit să se aștepte până în vremea lui Réaumur care a înțeles în 1739 [3] că scările termometrelor cu alcool și ale termometrelor cu mercur sunt diferite din cauză că aceste fluide nu se dilată la fel. Nu e limpede dacă el a fost promotorul ideii că ar putea exista un anumit fluid ideal care, folosit la construcția unui termometru, ar da o temperatur㠄mai absolută”, într-un anumit sens, decât indicația furnizată de alcool sau mercur.

Trebuie, de asemenea, să menționăm numele lui C. Renaldini din Padova, cel care, se pare, în anul 1693, a introdus pentru prima dată ideea folosirii celor două puncte fixe de temperatură: „topirea gheții” și „fierberea apei”. El a împărțit intervalul dintre ele în 12 părți egale.

În același an, Edmond Halley experimenta termometre cu mercur, dar nu se știe cine a folosit pentru întâia oară această substanță termometrică.

Up Next   Cuprins

 

       © 2007 Sonia Gaita