Acest web site a fost optimizat pentru Browser-ul Microsoft Internet Explorer 6.0.
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
1.3.1 Puncte fixe termometrice Era nevoie să fie definite puncte fixe de referință, adică fenomene fizice care să fie folosite ca repere termometrice întrucât se produc întotdeauna la aceeași temperatură. Fără puncte fixe credibile era imposibil să se creeze o scară de temperatură semnificativă, iar fără puncte fixe care să fie folosite de toți producătorii de termometre, nu erau mari speranțe să se realizeze o scară standardizată. Cuvintele lui Fludd [1] ... termometrul a devenit o armă puternică în lupta dintre Adevăr și Fals au fost profetice. În cursul secolului al șaptesprezecelea și în prima parte a secolului al optsprezecelea, a existat o abundență de propuneri de puncte fixe, fără să se ajungă însă la un consens clar asupra celor mai bune. Tabelul 1.1 [4] prezintă o sinteză a punctelor fixe folosite de savanții cei mai respectabili până spre sfârșitul secolului al optsprezecelea. Unele dintre cele mai amuzante propuneri sunt scările de temperatură promovate de Robert Boyle (1627-1691), care folosea coagularea uleiului de anason ca punct fix inferior sau de Joachim Dalencé (1640-1707?), care folosea punctul de topire al untului ca punct fix superior. Dar chiar și acestea reprezentau o îmbunătățire față de propunerile anterioare, precum căldura cea mai intensă din timpul verii, folosită în construcția termometrelor la Accademia del Cimento. Chiar marele Isaac Newton (1642-1727) a făcut, se pare, o alegere lipsită de înțelepciune utilizând, ca punct fix în scara sa de temperatură din 1701, căldura sângelui, adică temperatura corpului uman. Tabelul 1.1 - Puncte fixe termometrice propuse între 1600 și 1771
În 1661, Sir Robert Southwell, care a devenit ulterior președintele Societății Regale din Londra, a revenit dintr-un Grand Tour pe continent cu un termometru cu alcool florentin. Robert Hooke, care la acea vreme era curator al Societății Regale, a modificat proiectul italienilor, a introdus în alcool un colorant roșu adecvat și s-a apucat să constituie o scară [3]. Hooke și-a publicat metoda în 1664, în lucrarea sa Micrographia. În această lucrare el a arătat cum se pot face termometre comparabile fără ca dimensiunile să fie riguros aceleași, așa cum se încercase la Accademia din Florența. Hooke a conceput o metodă bazată pe creșteri egale de volum pornind de la punctul de solidificare al apei și a produs o scară în care fiecare grad era echivalent cu o variație de aproximativ 1/500 din volumul de lichid al termometrului (ceea ce echivalează cu aproximativ 2,4 ºC). Scara se întindea de la 7 grade, pentru vremea cea mai rece, până la +13 grade, pentru temperatura cea mai ridicată din timpul verii. Această scară a fost diseminată pe diferite termometre, care au fost etalonate în raport cu originalul conservat de Societatea Regală care, la rândul său, fusese etalonat prin metoda lui Hooke. Acest prim termometru, cunoscut ca etalonul din Gresham College, a fost utilizat de Societatea Regală până în anul 1709. Primele arhive meteorologice au început să fie păstrate plecând de la observațiile făcute cu termometre ce reproduceau această scară. În jurnalul lui Robert Hooke, ținut la Gresham College din martie 1672 până în aprilie 1673 și în cel al lui John Locke, ținut din decembrie 1669 până în ianuarie 1675, găsim temperaturile măsurate în diferite momente ale acestor perioade. Pentru cele unsprezece zile în care amândoi au făcut măsurări de temperatură, diferența între valorile raportate nu depășește 4 ºC iar valorile medii sunt în concordanță cu puțin peste 1,5 ºC. Aceasta se petrecea înainte de nașterea lui Fahrenheit, Réaumur și Celsius și la numai zece ani după ce primul termometru etanș cu alcool fusese adus în Anglia. În numai cincisprezece ani, termometria trecuse de la o stare de ignoranță aproape totală la o stare în care începuseră să fie ținute înregistrări meteorologice semnificative. Conceptul de scară se născuse, dar nu se știa mare lucru despre dependența scării de proprietățile fluidului termometric. Pentru asta a trebuit să se aștepte până în vremea lui Réaumur care a înțeles în 1739 [3] că scările termometrelor cu alcool și ale termometrelor cu mercur sunt diferite din cauză că aceste fluide nu se dilată la fel. Nu e limpede dacă el a fost promotorul ideii că ar putea exista un anumit fluid ideal care, folosit la construcția unui termometru, ar da o temperatură mai absolută, într-un anumit sens, decât indicația furnizată de alcool sau mercur. Trebuie, de asemenea, să menționăm numele lui C. Renaldini din Padova, cel care, se pare, în anul 1693, a introdus pentru prima dată ideea folosirii celor două puncte fixe de temperatură: topirea gheții și fierberea apei. El a împărțit intervalul dintre ele în 12 părți egale. În același an, Edmond Halley experimenta termometre cu mercur, dar nu se știe cine a folosit pentru întâia oară această substanță termometrică.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
| © 2007 Sonia Gaita | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||